PowerGreen: μειώστε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια του ήλιου

  • Trends
  • Ρεύμα
  • Green Energy
PowerGreen: μειώστε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια του ήλιου

Tώρα μπορείτε - και εσείς - εύκολα να γίνετε παραγωγοί ρεύματος και αξιοποιώντας τη δωρεάν ενέργεια του ήλιου να μειώσετε σημαντικά τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα.

Με τον πιο απλό τρόπο εκμετάλλευσης του ήλιου να είναι ο κλασσικός ηλιακός θερμοσίφωνας, τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά συστήματα έρχονται να δώσουν μία άλλη διάσταση στην χρήση της ηλιακής ενέργειας, με την παραγωγή - επιτόπου - ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που ο όρος ενεργειακή κρίση ακούγεται όλο και συχνότερα στα δελτία ειδήσεων και οι καταναλωτές βιώνουν τις επιπτώσεις αυτής της νέας κατάστασης στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Ενώ, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολή της διαδικασίας αυτής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς μιλάμε για μία κατεξοχήν ανανεώσιμη μορφή ενέργειας.

Δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο

Ο ήλιος αποτελεί μία αστείρευτη πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας, καθώς προσφέρει, μέσω της ακτινοβολίας του, 171.300 TW ισχύος - και για να έχετε μία αντίληψη αυτού του μεγέθους σκεφτείτε ότι 1 TW ισούται με 1 δισεκατομμύριο kW! Στην περίπτωση της Ελλάδας, τώρα, και με βάση την ολική μηνιαία ακτινοβολία στην Αθήνα - σε οριζόντιο επίπεδο στην επιφάνεια της γης - η προσφερόμενη από τον ήλιο ενέργεια φτάνει έως τα 1.624 kWh/kWp. Σημειώστε ότι η μέτρηση της παραγωγής πραγματοποιείται συνήθως σε kWh/kWp (όπου kWp είναι η μονάδα εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών πάνελ).

 

Όφελος κοινωνικό, κέρδος προσωπικό

Η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το κοινωνικό σύνολο, την ανθρωπότητα και τελικά για ολόκληρη την υφήλιο, αλλά και για εκείνον που πραγματοποιεί την εγκατάστασή τους. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο εγκαταστάσεις εταιρειών παραγωγής ενέργειας ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και τους απλούς οικιακούς καταναλωτές που μπορούν να αξιοποιήσουν το λεγόμενο “Net Metering” ή αλλιώς τον “ενεργειακό συμψηφισμό”.

Η λογική του ενεργειακού συμψηφισμού είναι απλή: ο καταναλωτής, αφού εγκαταστήσει το κατάλληλο για αυτόν φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του ή την επιχείρησή του, μπορεί να παράγει τη δική του ενέργεια, την οποία καταναλώνει απευθείας, ενώ την ποσότητα που περισσεύει την διοχετεύει προς το δίκτυο για μελλοντική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά μειωμένη - ή ακόμα και μηδενική - με αποτέλεσμα το τελικό ποσό που καταβάλλει κάνεις για τον λογαριασμό να είναι επίσης σημαντικά μειωμένο. Το όφελος είναι μάλιστα τέτοιο, ώστε σε σχετικά σύντομο διάστημα γίνεται απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης και ο ιδιοκτήτης της απολαμβάνει συνολικά για τα 25 έτη που διαρκεί η σύμβαση συμψηφισμού, ένα οικονομικό όφελος. Και το καλό είναι ότι δεν κερδίζει μόνο από την χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κερδίζει και μέρος από τις ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις.

Από τεχνική σκοπιά, πέραν των φωτοβολταϊκών πάνελ που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, το σύστημα περιλαμβάνει επίσης έναν αντιστροφέα (inverter) ο οποίος μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, έτοιμο για χρήση στο σπίτι. Ενώ ένας μετρητής ενέργειας διπλής κατεύθυνσης καταγράφει τόσο την ενέργεια που απορροφάται - εκ μέρους του καταναλωτή/παραγωγού - από το δίκτυο όσο και την ενέργεια που προσφέρεται σε αυτό.

Τι προσφέρει ο ενεργειακός συμψηφισμός;

Σε οικία 100 τ.μ. με ετήσια κατανάλωση περίπου 8.000 kWh, η συνολική χρέωση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι της τάξης των €1.280, (συνολική μοναδιαία χρέωση 0,16 €/kWh βάσει Eurostat 2021-S2). Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 5,5 kWp, συνολικού κόστους €8.000 (με ΦΠΑ), η ετήσια παραγόμενη ενέργεια θα ισούται με 8.250 kWh[[i]]. Συνεπώς, θα μηδενιστεί η χρέωση προμήθειας ενέργειας (1.280€) και θα προκύψει επιπλέον κέρδος από τις ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις, το οποίο θα είναι περίπου 135€. Άρα η απόσβεση του συγκεκριμένου συστήματος θα γίνει σε περίπου 5,5 έτη.

 

Να γιατί ο καταναλωτής βγαίνει κερδισμένος

Ένα κιλοβάτ (kWp) εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού (φβ) συστήματος (κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 5 τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών πάνελ, ανάλογα με τον τύπο τους) μπορεί να παράγει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και πάνω από 1.600 kWh το χρόνο. Ένα φβ σύστημα μπορεί, λοιπόν, να συντελέσει σε έως και 70% μείωση του κόστους ενέργειας του τελικού καταναλωτή και σε ορισμένες περιπτώσεις να μηδενίσει το κόστος προμήθειας ενέργειας. Tο πώς προκύπτει αυτή η μείωση δεν είναι τόσο σύνθετο όσο θα πίστευε κανείς κοιτώντας τον αναλυτικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προσέξτε: Όταν έχω φβ σύστημα, η ενέργεια που παράγω (Π) αφαιρείται από την ενέργεια που καταναλώνω (Κ) και πληρώνω στην χρέωση προμήθειας ενέργειας μόνο την διαφορά αν υπάρχει. Και βέβαια αν η παραγωγή της ενέργειας είναι περισσότερη δεν την χάνω αλλά την μεταφέρω στον επόμενο λογαριασμό. Μετά την εγκατάσταση συστήματος ενεργειακού συμψηφισμού, τα μετρούμενα μεγέθη από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτά: της Απορροφώμενης (Α) από το δίκτυο ενέργειας, δηλ. αυτής που «τραβάει» ο καταναλωτής - και όχι της συνολικής Καταναλισκόμενης (Κ) -, της Παραγόμενης (Π) και της Εγχεόμενης (Ε) στο δίκτυο ενέργειας, από τον καταναλωτή/παραγωγό της εγκατάστασης. Το πως γίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός παρουσιάζεται ακριβώς στον παρακάτω πίνακα.

Τύπος Κατανάλωσης

Υπολογισμός Κατανάλωσης

Είδος Χρέωσης

Χρεωστέα (Χ)

Χ = Α – Ε

Χρέωση προμήθειας ενέργειας

Απορροφώμενη (Α)

Από Μετρήσεις ΔΕΔΔΗΕ

Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις

Καταναλισκόμενη (Κ)

Κ = Π + Α – Ε

-

Τον δικό του, ιδιαίτερο ρόλο στην εξοικονόμηση χρημάτων μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού παίζει και ο λεγόμενος ταυτοχρονισμός. Τι σημαίνει αυτό; Όσο αυξάνεται ο ταυτοχρονισμός τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας η οποία καταναλώνεται απευθείας, την ίδια στιγμή, από τον καταναλωτή με αποτέλεσμα και τη μείωση της απορροφώμενης ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Η σωστή μελέτη ενός συστήματος εξασφαλίζει ότι δεν θα τοποθετηθεί ένα πολύ μεγάλο σύστημα το οποίο θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο τελικός καταναλωτής ότι περισσότερη παραγόμενη ενέργεια δεν σημαίνει και περισσότερη εξοικονόμηση καθώς η περίσσια ενέργειας δεν αποζημιώνεται.

PowerGreen από την Elpedison

Η επιλογή του PowerGreen της Elpedison εξασφαλίζει επιθεώρηση του χώρου της εγκατάστασης και προετοιμασία τεχνοοικονομικής πρότασης από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και συνεργάτες της εταιρίας. Η Elpedison αναλαμβάνει το έργο από το στάδιο της προσφοράς / αδειοδότησης / κατασκευής (μέσω συνεργατών) και το ολοκληρώνει προσφέροντας κορυφαίο τεχνολογικά και ποιοτικά εξοπλισμό.

Σημειώστε ότι αν για κάποιο διάστημα για το οποίο εκδόθηκε εκκαθαριστικός λογαριασμός η διοχετευόμενη προς το δίκτυο ποσότητα ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την απορροφώμενη, τότε το σύνολο των ανταγωνιστικών χρεώσεων θα ισούται με μηδέν. Ενώ η παραπανίσια ενέργεια που παρήχθη δεν θα χαθεί, αλλά θα μεταφερθεί στην επόμενη εκκαθαριστική περίοδο για πιθανή μελλοντική χρήση (τελική εκκαθάριση κάθε τριετία).

Σημειώστε, τέλος, ότι ένα επιπλέον όφελος που προκύπτει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και τον ενεργειακό συμψηφισμό είναι η αύξηση της αξίας του ακινήτου και η αναβάθμιση της ενεργειακής του κατηγορίας

Γιατί PowerGreen;

Κάπου εδώ έρχεται η Elpedison να προσφέρει το PowerGreen, την πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία ενεργειακού συμψηφισμού παρέχοντας όχι μόνο αυτοψία και τεχνοοικονομική προσφορά, αλλά και κορυφαίο εξοπλισμό, τόσο από τεχνολογική όσο και από ποιοτική άποψη. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση που περιλαμβάνει και την αδειοδότηση, και την κατασκευή (μέσω συνεργατών εγκαταστατών), και τη συντήρηση, και την παρακολούθηση της εγκατάστασης, απαλλάσσοντας τον καταναλωτή από οποιαδήποτε έγνοια[ii].

Η διαδικασία ξεκίνα με τον έλεγχο της εγκατάστασης και τη μελέτη των ενεργειακών δεδομένων και συνεχίζεται με την αποστολή προσφοράς. Στη συνέχεια, αφού γίνει αποδοχή προσφοράς από τον πελάτη έχουμε τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και την αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή από ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνουμε την προσφορά σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον πελάτη και την υπογραφή σχετικής σύμβασης, για να ακολουθήσει η εγκατάσταση του συστήματος και η υπογραφή σύμβασης συμψηφισμού. Οπότε, το μόνο που μένει πλέον είναι η σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο και η έναρξη της λειτουργίας του που με τον συμψηφισμό ενέργειας θα προσφέρουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που είναι και το ζητούμενο.



[1] Με βάση στατιστικά στοιχεία διάρκειας ηλιοφάνειας σε ώρες, από 37 σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), με ακριβείς μετρήσεις από ηλιογράφους Campbell-Stokes
[2] 5,5kWp*1.500 kWh/kWp (μία μέση τιμή ηλιοφάνειας) = 8.250 kWh
[3] απαιτείται συμβόλαιο συντήρησης παρακολούθησης με το δίκτυο συνεργατών μας.